keskiviikko 23. tammikuuta 2008

Mielenosoitus kaupungintalon edustalla!

(Kaupungintalo) Raittiusseuran vaatimus Lotkorin Keritsimet-pubin aukioloaikojen, hintojen ja ikärajojen kiristämiseksi on herättänyt niin suurta mielipahaa kyläläisissä, että he kokoontuneet kaupungintalolle osoittamaan mieltään.

Yhteinen hätä on koonnut yhteen niin pienviljelijäväestöä kuin työntekijäväestöäkin:

- Munkin koko ohorasato menöö nimenomahan paikallisen oluen panemisehen niin emmä oikeen tahro käsittää minkä takia mun pitääs ryhtyä keräjääläseksi kun raittiusseuraan rouvat, neirit ja sihteeri pelekää viinaa niin palio. Sanoo ohrankasvattaja Grigori Melenov Urean mutkasta.

- Ittekin istuvat pubissa ja tahtovat silti kieltää työmieheltä tuoppinsa! Miten tässä mies tolkuissaan pysyy jos se ei (ruma sana) tuoppiaan edes saa. Kommentoi työmies Akseli Poskela Lovikäärmeen kulmalta

Toimittaja yritti haastatella mielenosoituksen käynnistänyttä kylän omaa ammattirettelöitsijää, mutta hän ei kyennyt humalatilaltaan vastaamaan kysymyksiin. Hänen sihteerinsä lupasi välittää soittopyynnön.

Mielenosoituksessa on mukana myös paikalliset poliisivoimat. Nimismies Tanteri Palkio pohtii mitä oluen kallistumisen jälkeen tapahtuisi: "Kyllä se on nyt niin, että jos tuopin hinta nousee niin pontikkaa ne rupeevat keittämään. Ja minähän en rupia metsissä juoksemahan pannujen perässä. Saavat raittiusseuran naiset itte sen tehdä. Sitä paitsi pubi on sopivasti siinä poliisiaseman nurkalla."

Kapakoitsija A. Naksuli kommentoi raittiusseuran väitteitä pubin rappiollisesta toiminnasta: "Nyt olisi syytä rauhoittua, koska viime vuonna raittiusseura ja paikallinen terroristijärjestö vaativat aukioloajaksi 16-18 ja sehän siinä ovessa lukee. Saahan sitä nyt ystävälle ovensa avata aikaisemmin, sitä ei nyt mikään laki voi kieltää. Ja mitä sen tuopin hintaan tulee niin seinässä lukee, että 15 lovea, mutta mitä se raittiusseuralle kuuluu jos antaa tutun alennusta ja vieraan korotusta. Siitä puheenollen raittiusseuralaisille tuleekin sitten viisinkertaiset hinnat listahinnasta eikä tarjoukset koske heitä."

Mielenosoittajat halusivat myös muistuttaa, että pubi on kylällä ainoa joka tarjoaa ammattimaista viihdykettä. Tunnettuahan on, että pubissa työskentelee pitäjän paras runoilija-tarinankertoja, jonka esityksiä tullaan kuuntelemaan aina Urean alkulähteiltä Lovivuoriston takaa.

Mielenosoitus on rauhallinen ja mielenosoittajat lupaavat jatkaa ainakin viikon. Osanottajien määrä vaihtelee työpäivien ja oluttilanteen mukaan. Kylän vanhin haluaa muistuttaa, että ehdotus oli nimenomaan raittiusseuralta eikä kyläneuvostolta, ja näin mielenosoitus tulisi siirtää seurojen talon eteen. Mielenosoittajat kuitenkin kovaäänisesti valittivat, että seurojen talo on liian kaukana pubista. Kuultiin myös ehdotuksia, että seurojen talo tulisi siirtää samalle puolen katua pubin kanssa.

Ei kommentteja: