sunnuntai 9. maaliskuuta 2008

Julkisuusministeri M. Pannahinen: yksityisyyden suojassa ammottaa lovi

(Pääkaupunki) Valtakunnallista lehdistöä on viimeaikoina kiinnostanut julkisuusministeri M. Pannahisen elämä. Hänen tv-lupansa laita, avioeronsa, kauppareissunsa ja naissuhteensa on syynätty kuitenkin Pannahisen mielestä liiankin tarkkaan. Nyt Pannahinen on kuitenkin julkistanut tehokkaan vastalääkkeen.

Tänään Pannahisen ministeriö julkisti uuden julkisuusohjeistuksen kaikille lehdille noudatettavaksi, ja myös yksityishenkilöille kaikessa julkaisutoiminnassa ja julkisessa käyttäytymisessä. Lisäksi kunnallisen päätöksenteon elinten tulisi sitoutua noudattamaan julkisuusohjeistusta. Pääpiirteittäin sen sisältö on tämä: julkisuuden henkilöiden yksityiselämästä ei saa puhua. Ei myöskään julkisuuden henkilöiden julkisesta elämästä. Sama koskee yksityishenkilöitä, joiden yksityisyydestä ei saa julkisesti tai yksityisesti puhua. Ja toinen pääkohta koski niin julkisen kuin yksityisenkin päätöksenteon valmistelua. Keskeneräisiä asioita ei kommentoida, niistä ei rupatella kylillä eikä niitä saa kertoa niille, joita päätökset eivät koske tai niillekään, joita ne koskevat. Vasta kun asia on päätetty, se voidaan kertoa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että Lovikäärmeen asukkaille ei jää paljoa muuta puhuttavaa kuin sää (silloin kun se ei loukkaa yksityisyyttä) ja tästedes nimismies Palkio miehineen joutuu valvomaan kyläläisten yksityisyyttä uudella otteella - varjelemaan heitä niin itseltään kuin muilta.

Lehdistötilaisuudessa julkisuusohjeistuksen julkistuksen jälkeen ministeri Pannahinen kommentoi ministeriön linjausta. Hän kiitteli ministeriön vaitiolokulttuuria, mitään ohjeistuksesta ei ollut tihkunut julkisuuteen ennenkuin se oli valmis, päätetty ja vahvistettu. "Nyt on siis keskustelun aika" sanoi Pannahinen itselleen epätyypilliseen tapaan. Hän pitää ohjeistusta äärimmäisen tärkeänä yksityishenkilön, julkkishenkilön ja poliittisen päätöksenteon yksityisyyden suojan kannata. "Nyt se on kuulkaa niin, että turha repostelu ja jahkaus loppuu. Ja juoruilu ja kaikenlainen lusikan tukkiminen erilaisiin soppiin." Ministeri Pannahinen päätti puheensa juhlallisesti mutta ikävän vihjaavasti: "Yksityisyyden suojassa ammottaa lovi, ja julkisministeriö tekee kaikkensa paikatakseen tämän merikäärmeen mentävän aukon."

Ei kommentteja: