sunnuntai 9. maaliskuuta 2008

Lovikäärmeessä vaaditaan julkista anteeksipyyntöä

(Lovikäärme) Meillä Lovikäärmeessä on hämmästellen otettu vastaan keisarillisen julkisuusministeriön päämiehen M. Pannahisen lausunto siitä, että yksityisyyden suojassa olisi valtakunnallisten julkkisten kohdalla ammottava lovi, joka on merikäärmeen mentävä. Sanat "lovi" ja "käärme" mitä ilmeisimmin viittaavat Lovikäärmeen kylään sarkastisella tavalla. Lovikäärmeen kylän sanomat ei myönnä tehneensä yhtään lovea kenenkään paikallisen henkilön yksityisyyden suojaan. Sanavalinta "lovi" ei jättänyt paikallislehdelle epäilystä siitä, mitä valtakunnan julkaisua ja kolkkaa julkisuusministeri Pannahinen tarkoitti.

Päätoimittaja Majlis Toukokerttunen kommentoi julkisuusministerin puheita ja niitä seurannutta ministerillistä julkisuusohjeistusta tuoreeltaan. "Kyllähän minä käsitän tämän lehdistön vapautta vastaan hyökkäämiseksi. On ihan ilmeistä, että meidän on vastuullisena mediana kerrottava aatelisten rappiosta, nimismiehen ryyppyreissuista, kylän nuorten syrjähypyistä ja sellaisesta. Olemme palkkaamassa ensimmäisen pöppöröösinkin kyttäämään kaikkia lovikäärmeeläisiä, että paikallinen julkiselämä lähtisi ison maailman tapaan käyntiin." Paitsi median toimintaan, Toukokerttunen epäilee ministeriön linjausten vaikuttavan myös kansalaisvaikuttamiseen. Esimerkiksi kansalaisille annettua kehotusta pitää keskeneräiset kysymykset omana tietonaan ja tuoda julki vain päätetyt asiat on tällainen omituinen kohta. "No, ehkä ministeri on ottanut oppia omasta suhteestaan siihen sussuun, mikäsennimioli. Että suhteesta kannattaa kertoa vasta kun se on päätetty." Toukokerttunen kertoo olevansa ihan samaa mieltä, ja kertoo mielellään suhteestaan erääseen Ken-nimiseen uimaripoikaan, koska suhde on jo päätetty. "Ei siihen sukulaisilla oo mitään sanomista kun kertoo vain eksistään."

Nimismies Tanteri Palkio meinaa horjahtaa vallan pois tolaltaan kun kuulee, että hänenkin velvollisuutensa kasvavat uuden julkisuusvalvonnan myötä. "Tämä suositus, joka on kohta laki, tarkoittaa sitä, että minä alan kulkea täällä korvat pitkällä ja katsoa, etteivät muijat vaan jauha naapureidensa tai edes lastensa kuulumisia millään julkisella paikalla." Palkio pitää tehtävää aivan ylimitoitettuna. "Kyllä minä mieluummin otan sen, että puoli kylää ja yksi lehti keksii juoruja minun viinankäytöstäni kuin sen, että kuljen täällä ajatuspoliisia leikkimässä." Palkio uumoilee, että tämä ohjeistus voimaantullessaan saisi hänet eroamaan tehtävästään ja antautumaan rakkaalle harrastukselleen, joka on nuorten mieshahmojen tutkiminen muinaisfilosoohvi Palttonin rakkaudesta kertovissa kirjoituksissa.

Lovikäärmeen kunnanvaltuusto aikoo vastakin kertoa valmisteltavista asioista ihan kaikille. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Marttu Sokinpylly linjaa selvästi: "Meidän kokouksethan on avoimia, ja eihän noita valtuutettuja vaienna mikään. Jos jostain asiasta sanoo niille, että nyt vähän suuta soukemmalle, niin sitten ne vasta melskaakin. Siksi meillä tehdään aina selväksi, että kaikesta saa puhua. On sopu säilynyt ja hyviä päätöksiä on tullu. Tää on kattokaas neuvotteluyhteiskunta." Lovikäärmeen kunnanvaltuusto valmisteleekin vastinetta julkisuusministeriölle ja vaatii ministeri Pannahiselta julkista anteeksipyyntöä sanan "lovi" ja "käärme" käyttämisestä.

Ei kommentteja: