keskiviikko 19. maaliskuuta 2008

Voisilemän perinnereseptejä

Tänään perinneruokayhdistys Voisilemä julkaisee Lovikäärmeen perinteikkään pääsiäisruokamenun. Suolaiset ruuat ovat pääsääntöisesti punaisia kuin veri ja makeat ovat keltaisia kuin Urean vesi. Tämä liittyy Lovikäärmeen vanhoihin hedelmällisyysriitteihin. Kuvituksena perinteisiä lovikäärmeeläisiä ruokamaalauksia.

Alkupala (valmistetaan keskipäivällä ennen saman illan ruokailua)

Veressä keitettyä sinttiä


iso tonkallinen lampaanverta
samanmoinen Urean roskakalaa
lampaanluu
suurustetta
suolaa
kuivattua timjamia

Kaada lampaanveri pataan. Kuumenna kiehuvaksi. Pane joukkoon Ureasta kiskotut sintit perkaamattomina. Jos käytät kämmenenleveyttä suurempia kaloja, perkaa ne. Laita lampaanluu liemeen mausteeksi. Anna poreilla sen aikaa kun siivoilet köökkiä. Suurusta liemi ja laita sekaan suolaa ja timjamia oman maun mukaan. Anna poreilla vielä hyyskäreissunreissun ajan ja palaa sitten sekoittelemaan. Maista, että sintti on kypsää ja mausteet kohdallaan. Jätä kannen alle hautumaan ruokailuun saakka ja muista ettei soppa ole hyvää tulikuumana. Annostele pienehköihin kulhoihin ja anna leipäkyrsä särpimeksi.

Pääruoka:

Lovinen lammas (aloita valmistaminen kolme päivää ennen syömistä)

iso lammas, mieluusti omasta tarhasta
palsternakkaa
porkkanaa
sipulia
Urean vettä
voita
suolaa
timjamia

käynyttä karpalohilloa

Teurasta lammas. Ota veri talteen alkupalaa varten. Irrota vuota, luut ja sisälmykset. Säilö sisälmykset suolaan. Pilko lampaanpaisti sopivan suuriksi kappaleiksi. Leikkaa paistiin isoja lovia vaikkapa kirveen avulla.

Pyöritä paistit suolassa ja timjamissa. Täytä lovet huolellisesti seoksella. Jätä hyvin suojattuna ulos suolaantumaan.

Ota paistit toisen päivän iltana saunaan lämpiämään. Laita sitten yötä vasten uuni päälle. Täytä paistin lovet pikotulla porkkanalla, sipulilla ja palsternakalla. Hiero paistit voilla. Sido lujalla narulla, etteivät kasvikset lankea pois lovista.

Kaada uunivuoan pohjalle Urean vettä. Laita paistit vuokaan ja työnnä uuniin. Anna lämmetä lievässä lämmössä tunti ja sitten ala valella paistia puolen tunnin välein Urean vedellä. Paisti on kypsää suunnilleen seuraavana aamuna. Sen jälkeen sen päästetään naruista ja annetaan jäähtyä huoneenlämmössä. Paistin pitäisi olla yrttistä ja pinnalta hieman kellervää Urean veden lietteen kuivuttua sen pinnalle. Lietelammas syödään käyneen karpalohillon kanssa.

Sen ohessa on tapana tarjota keitinperunoita, jotka on valmistettu Urean vedessä.


Pääsiäisleipä


Urean vettä
hiivaa
suolaa
sokeria
jauhoja
maltaita
karpalohilloa
kuivattua viikunaa, keitettyä kananmunaa

Lämmitä Urean vesi kädenlämpöiseksi. Laita hiiva joukkoon. Kaada joukkoon suola ja sokeri. Sekoita jauhot. Kun taikina alkaa olla paksuhkoa, kaada joukkoon kädenlämpöisiä, vedessä seisovia maltaita. Vaivaa kunnes taikina ei tartu käsiin, lisää hieman jauhoja.

Kun taikina on kohonnut, kaulitse se isoksi lättänäksi vaikka lattialla. Sivele lättänä karpalohillolla, jätä kahden tuuman verran tilaa reunoihin. Viipaloi viikunaa ja kananmunaa. Asettele lättänän päälle. Sulje leipä nipistämällä reunat yhteen. Nosta saumakohta alaspäin uunipellille. Leikkaa Lovikäärmeen kuva leivän pintaan, niin että täyte hieman pilkistää. Näin kosteus ei valu pellille vaan haihtuu. Anna kohota lämpimässä. Laita uuniin ja ota pois kunnes on kypsää.

Pääsiäisleipä pitää jäähdyttää ennen nauttimista.


Jälkiruoka (valmistetaan hetkeä ennen syömistä)

Munainen käärmeenkutu


järjetön määrä kananmunia
runsaasti sokeria
timjamia
sahramia
kuivattuja viikunoita
kuorimattomia manteleita

koristele lovikäärmemarsipaanilla, jota saa konditoriasta, jollei osaa itse tehdä

Riko kananmunat isoon kulhoon. Kaada sokeri joukkoon ja ripauta sahrami perään. Se värjää käärmeenkudun keltaiseksi, kun Urean vettä ei voi tähän ruokaan käyttää, se nimittäin rikkoo vaahdon rakenteen. Vatkaa, älä anna hien valua kulhoon. Mausta vaahto timjamilla. Laita kutua pieniin annoskulhoihin ja laita kunkin kutuannoksen sisään kuivattu viikuna. Korista manteleilla ja lovikäärmemarsipaanilla.


Lovikäärmeen pääsiäisjuoma (vaatii noin viikon käymiseen)

Urean vettä
hiivaa
sokeria
ohuita lanttu- tai naurisviipaleita
timjaminoksia
kuivattua aprikoosia

Laita Urean vesi sankoihin. Vie saunaan lämpiämään lauteiden alle. Laita hiiva ja sokeri lämmenneeseen veteen ja lisää joukkoon lanttu- tai naurisviipaleet ja timjaminoksat. Jätä lämpiämään ja sauno rauhassa. Vie seuraavana aamuna aprikoosinpalat sankoihin. Kun ne noin viikon perästä kelluvat, on juoma valmista ja mukavan humalluttavaa.

Pääsiäisen alla on Lovikäärmeessä tapana saunoa päivittäin ja juoman onnistuminen edellyttää päivittäistä saunanlämmitystä. Savusaunassa sangot on syytä avata säännöllisesti, jotta juoma ottaisi savuisen aromin. Älä nauti juomaa ennenkuin se on valmista, siitä saa vatsanpuruja.

Ei kommentteja: