torstai 13. maaliskuuta 2008

Väestölaskennan tulokset valmistumassa

Lovikäärmeen väestölaskennassa kävi ilmi, että meitä on yhteensä noin 2426. Luvussa on vähintään tuhannen asukkaan virhemarginaali, koska Mediaani Keskihajonta, väestönlaskija, ei ole ihan varma menivätkö laskutoimitukset "ihan nappiin". Hän kuitenkin sanoo, ettei luku ole koskaan täsmällinen ensimmäisessä laskennassa, "etenkään vieraanvaraisissa kylissä, joissa ei suu kuivana tarvitse laskea". Lisäksi ongelmia aiheuttivat asukkaat, jotka lasketuttivat itsensä monta kertaa. Näitä laskija havaitsi erityisesti Loiventavassa, joten sen kylän asukasluku saattaa olla pielessä. Laskija korostaa, että hän havaitsi ongelman vasta siellä, eikä ole koskaan kuullutkaan mistään kylästä, missä samanlainen ongelma olisi ilmennyt. “Yleensä ne juoksevat karkuun, ja tuosta saadusta luvusta pitää aina arvioida se, kuinka iso määrä ihmisiä pakenee metsiin ja naapurikyliin laskentojen ajaksi.”


Lovikäärmeen sukupuolijakauma on erikoinen. Miehiä 45 % ja naisia 49 %, ja 6% ei tiedä tai kerro kumpia ovat. Onneksi ylimääräiset naiset ovat enimmälti happamia leskirouvia. Ja leskimiehet, kuten tiedämme, ovat aivan vireitä. Tämä tasapainottaa sukupuolijakaumaa, samalla tavalla kuin päättämättömien poikkeuksellisen suuri luku. Tämä antaa osviittaa siitä, että monet olisivat myös valehdelleet sukupuolensa, joten Keskihajonta ei pidä sukupuolijakauma-tuloksia kovin luotettavina. “Seuraavan kerran kun tänne tullaan laskemaan, pitää ottaa lääkäri mukaan tarkistamaan asioiden laita”. Ikärakenteen suhteen pätee sama juttu, seuraavassa väestönlaskennassa lääkäri tarkistaa asukkaiden iän hampaista.

Myös Lovikäärmeen elinkeinojen jakautuminen on summittainen. Ensinnäkin "työttömistä hektikoista ei ottanut mitään tolkkua, koska ne vaan väittivät etteivät elä ilmaisella rahalla", kertoo Keskihajonta. Oli myös poikkeuksellisen paljon ihmisiä, jotka pitivät itseään jonkinlaisina "sekatyöläisinä" tai "pätkälistönä" ja Keskihajonta valittelee, etteivät keisarilliset tilastot tunne tällaisia ryhmiä.

Väestönlaskenta toimitetaan uudelleen joskus, seuraavan kerran luultavasti korkeista torneista, joista väestönlaskija kaukputken avulla ottaa lukua asukkaista kuin karjasta. Väestönlaskija Keskihajonta totesi lovikäärmeeläiset kieroiksi, yhteistyöhaluttomiksi, jopa yhteiskuntakelvottomiksi ja kyvyttömiksi laskemaan edes lapsiaan mutta vieraanvaraiseksi ja sopuisaksi porukaksi.

Ei kommentteja: