Lovikäärmeen perinneruokayhdistys Voisilemä alkaa kerätä ja julkaista paikallisia ruokareseptejä. Tavoitteena on julkaista Lovikäärmeen keittokirja ennen pitkää, mutta pitkäpiimäiseen tapaansa Voisilemä ei aio kiirehtiä asian kanssa. Yhdistyksen puheenjohtaja Alma Suu-Särvin kertoo, että hän ei kauhanvarressa hetkahda, vaikka perhe ympärillä jo ulvoisi nälkäänsä. Perinneruuat vaativat oman aikansa, ja niiden valmistukseen on syytä paneutua elämänkokemuksella ja taito hyppysissään. Siksi Voisilemä ryhtyy julkaisemaan reseptejä, jotta juuri oikea tapa valmistaa Lovikäärmeen ruokia tulisi kaikille selväksi.
Ensimmäisenä Voisilemä julkaisee yhdistyksen nimikkoreseptin.
Lovikäärmeen voisilemäpuuro
(seurueelle)
pata puolilleen Urean vettä
2 kiloa ryynejä (mitä viljaa vaan)
neljännespata oluenpanosta syntyvää mäskinsekaista lientä
kilo suolattua silavaa
suolaa maun mukaan
annosten koristeluun roima viipale voita
Pata täytetään puolilleen Urean vedellä. Pannaan tulelle ja odotetaan että kiehuu. Kun vesi kiehuu, sekoitetaan joukkoon ryynit kupillinen kerrallaan, jotta puurosta tulee paakutonta. Sekoitetaan joukkoon mäskiliemi. Jos se on ollut kovin vetistä, lisätään vielä hieman ryynejä puuron sakeuttamiseksi. Annetaan hautua päiväunten ajan pienellä lämmöllä. Nokosten jälkeen pannaan pökköä pesään ja silava pataan. Suola lisätään myös tässä vaiheessa. Annetaan jälleen kiehahtaa ja pidetään hiljaisella liekillä iltaan asti. Sen jälkeen sekoitetaan niin, ettei kaikki silava valu pohjaan ja annostellaan lautasille ja koristetaan isolla lastulla voita.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti