keskiviikko 20. helmikuuta 2008

Hektikkokillan edustus puuttuu tilanteeseen

(Pääkaupunki) Kansallisen hektikkokillan ylipuhehektikko Orma Jollukka on puuttunut terävin sanakääntein Lovikäärmeen hektikoiden lakkoiluun, irtisanomisiin ja palkkavaatimuksiin. Tänään aamupäivällä pitämässään puheessa hän muistuttaa kiistan osapuolia useasta tärkeästä asiasta.

Hektikot ja orjuus

Jollukka torjuu väitteet hektikoiden orjuudesta. Hän myöntää kyllä, että toisinaan hektikotkin saattavat olla alipalkattuja. Järjestömiehenä Jollukka on törmännyt uransa aikana moneen kertaan lakeihin, jotka määrittelevät orjuutta ja pakkotyötä ja hän korostaa, että hektikot eivät missään nimessä ole orjia eivätkä tee pakkotyötä vaikka "itse kunkin elämässä saattaa toisinaan olla pakottavia tilanteita." Jollukka ymmärtää hektikoiden palkkavaatimuksia, mutta muistuttaa kuitenkin, että varsin useilla koulutusta vaativilla aloilla alkupalkka jää huomattavasti hektikoiden nykyisestä noin 2300 loven alkupalkasta, eikä välttämättä edes koskaan kohoa noihin lukemiin. Hän myös haluaa korostaa hektikoille, että he sentään saavat palkkaa suosittujen pelien pelaamisesta ja nettisurffaamisesta huolimatta. Tutkimuksien mukaan hektikot käyttävät työaikaansa tällaiseen toimintaan varsin runsaasti.

Työrauha teollisuudelle

Jollukka vaatiikin riehuvia hektikoita rauhoittumaan pikimmiten. "Menette nyt vaan kiltisti takaisin työpaikoille pelaamaan VAV:ia, kirjoittelemaan aggressiivisia ja umpimielisiä lausuntoja keskustelufoorumeille, lataamaan pornovideoita ja asentelemaan naamakirja-applikaatioita. Siinä se päivä sujuu kivasti ja tienaa samalla". Jollukan mukaan myös palkka nousee, kunhan muutaman vuoden jaksaa työpaikalla leikkiä. "Pitkäjänteisyyttä nyt pojat, kyllä 2300 loven kuukausipalkallakin saa ihan jees auton, voi pitää naista ja pääsee lomilla ulkomaille".

Jollukka vetoaa Lovikäärmeen kylän työnantajiin, jotta nämä ottaisivat hektikot takaisin entisellä palkalla ja työsopimuksilla, jotta hektikoiden täydellinen turhuus työpaikoilla ei leviäisi yleiseen tietoisuuteen niin, että suuri osa valtakunnan hektikoista jäisi yhtäkkiä ilman työtä. "Kyllä valtiokin on vastuussa tästä turhan työn pattitilanteesta ja hektikoiden liian suuresta määrästä. Nyt ne hektikot täytyy kuitenkin pitää töissä, koska muuten niistä tulee iso yhteiskunnallinen ongelma. Miettikääpä vaikka Aappanin maata kaukana idässä, jossa koteihinsa lukittautuneet nuorukaiset ovat jo suuri ongelma. Mielekkään tekemisen tai vaikka mielettömänkin tekemisen järjestäminen hektikoille on yhteiskuntamme suurimpia ja tärkeimpiä kysymyksiä."

Jollukka huomauttaa, että vaikka usein tuntuukin, että hektikoita tarvittaisiin vain puolet nykyisestä määrästä ja lopuista voisi muuntokouluttaa sairaanhoitajia, on kuitenkin tärkeää, että nuori hektikko kokee olevansa vapaa tekemään elämässään valintoja, ihan niinkuin kaikki muutkin valtakunnassamme koulutuksensa hankkineet ovat. "Ja se muuntokoulutus ei muuten tule onnistumaan. Vaikka kuka tahansa hektikko riemastuu lääkelaskuista, ne vaativat kuitenkin hyvää palkkaa työstään, raha kiinnostaa kovasti meidän killan jäseniä. Sairaanhoitajien palkkoja on siis nostettava kunnolla ennenkuin muuntokoulutus onnistuu."

Ei kommentteja: