sunnuntai 24. helmikuuta 2008

Lovikärmeen kirkonkyläänkin oma palokunta!

(Lovikäärme) Tähän asti on tulipalon sattuessa ollut lähin palokunta Ureanmutkan teollisuusalueen yksityinen palokunta, jonka esisijainen asemapaikka on Ureanmutka. Kuten tiedämme Ureanmutkasta on kaksi peninkulmaa kirkonkylään ja usein on palokunnan tehtäväksi jäänyt sammuttaa vain savuavat rauniot.

Pirttipuo pelästytti ihmiset

Kyläläiset varmasti muistavat viime vuoden kesäkuussa Pirttipuon talon traagisen tulipalon Lovikäärmeessä. Palomestari Ruiskula oli ajanut hevosia niin raivokkaasti Ureanmutkalta, että hevoset vaipuivat kuolleena maahan virtsan päässä Pirttipuon talosta. Onneksi viisas viljelijä Jemmari oli lähtenyt palokuntaa vastaan ja hänen hevosillaan saatiin palokalusto paikalle ja Pirttipuon talo osittain pelastettua. Mikäli Jemmari ei olisi lähtenyt palokuntaa vastaan olisi seurauksena ollut Pirttipuon hävitys, ja 23 lapsisen perheen kotitalo olisi tuhoutunut korjauskelvottomaksi. Ottaen huomioon Hernesti Pirttipuon viihtymisen Lotkorin keritsimissa olisi perheellä luultavasti ollut edessä muutto Pyllyn syrjäkujille.

Lisäksi on usein raportoitu pyllyläisten kakaroiden varastaneen palokelloja, joilla palokunta hälytetään Ureanmutkalta. Pyllyssä ei ole omaa palokuntaa ja he ovat kateellisia. Lovikäärmeen eläinsuojeluyhdistys myös on useita kertoja valittanut palokunnan hevosten loppuun ajamisesta sillä matka Ureanmutkasta Lovikäärmeeseen on pitkä ja tie huonokuntoinen. Kuten ikävä kyllä tiedämme matkalle on kuollut vuosien varrella usea hevonen. Pirttipuon talon traagisen tulipalon jälkeen heräsi kylässä keskustelu kirkonkylän palokunnan tarpeesta.

Oma palokunta ja merkittäviä uudistuksia

Eilen avattiin vihdoin kirkonkylään ikioma palokunta. Palokunnalle on rakennettu talo entisen Italo-ilotalon tontille. Kuten tiedämme ilotalo sulki ovensa Kansanvalistusseuran paramilitaristisen jaoston iskun jälkeen. Tosin Ilotalosta ei sen jälkeen mitään olisi jäljelle jäänytkään. Tytöthän siirtyivät sitten etupäässä osaksi puoskariruhtinas A. Massun suurta palveluskuntaa.

Palokuntaan on palkattu palomestari alipalomestari, yliruiskumestari, aliruiskumestari, palokersantti seitsemä palokorpraalia ja 20 palosotilasta. Palomestari Muna Tuhkala on syntynyt Lovikäärmeen kylässä, mutta lähti jo nuorena rautateille. Rautatiet veivät hänet aina Pääkaupunkiin ja siellä hän liittyi keisarilliseen paloprikaatiin, ja lopulta kouluttautui palomestariksi asti. Nyt hän ilolla palaa vaimonsa kanssa asumaan vanhaan kotitaloonsa. Palomestari itse on lapseton, mutta palomiesten joukossa on usea perheen isä, joten täyteen ahdettu kyläkoulumme joutuu luultavasti siirtymään myös yövuoroon.

Palokunnalle on hankittu palokuntahevosia aina Pääkaupungista saakka. Palokunnalle on hankittu neljät parivaljakon vetämät palovaunut, parivaljakon vetämä miehistövaunu ja kaksi nopeaa ratsuhevosta Ureanmutkan palokunnan hälyyttämiseksi suurpalon sattuessa (sen varalta, että pyllyläiset ovat varastaneet palokellot tai palovartijat ovat juovuksissa). Palokunnalla on myös sekä käsi-, että tynnyriruiskuja. Lisäksi palokunnalle on lahjoitettu 2353 metriä kumiletkua ja 234 metriä hamppuletkua. Koko kalusto edustaa uusinta tekniikkaa ja näin kyläläisemme voivatkin olla rauhassa tulipalon sattuessa. Oheisessa kuvassa näette kahdet näistä hienoista palovaunuista sekä komeita palosotilaita.

Kyläläisille uusia velvollisuuksia

Kyläneuvosto on päättänyt, että jokaisen talonomistajan on pidettävä aina saatavilla 350 litran tynnyrillinen vettä palokunnan tarpeisiin. Sen joka tätä määräystä rikkoo joutuu palokunnan talliin orjatyöhön viideksi vuodeksi vuorotta tai mikäli rikkomus huomataan tulipalon aikana löytää määräyksen rikkoja itsensä Siipiriän junasta.

Tämän lisäksi ympäri kirkonkylän keskustaa ja tärkeitä paikkoja asennetaan aivan uudenlaisia palotelegraafeja. Palotelegraafejen käyttö opastetaan kyläläisille kun ne on saatu asennettua. Palotelegraafi on siis palolennätin, josta tulipalon sattuessa tulee heti painaa, jolloin palokunta saapuu paikalle kiireen vilkkaa. Tämäkin on aivan uudenaikaista sillä Ureanmutkan teollisuusalueellakin palotelegraafeja on ainoastaan Naksulin Sahalla, Naksulin Puuvillatehtaassa, Leinoonin porsliinitehtaassa, Leinoonin väritehtaassa ja Ruusulevin hellatehtaassa. Tehdastyöläisten asunnoissa palon sattuessa palokunta saapuu paikalle palokellon tai palovartijan hälyttämänä. Mutta kirkonkylällä palokelloja asennetaan myös asuinkortteleihin!

Ja vielä haluamme muistuttaa, että vaikka uusi palokunta on hieno ja palomestari M. Tuhkala pelottava niin palokunnan käyttö on kaikille kyläläisille täysin ilmaista. Ei pidä pelätä tekevänsä väärää hälytystä. Aikaisemmin on ainakin köyhemmän väestön osan tiedetty jättäneen palohälytyksen kokonaan tekemättä, koska ei haluttu vaivata Ureanmutkan hienoa palokuntaa. Näin ei saa missään nimessä toimia vaan palokunta täytyy tilata paikalle välittömästi! Vääristäkään hälytyksistä ei tule maksua vaan koko toiminta on kyläläisille täysin ilmaista!

Lisäksi halutaan muistuttaa, että Lovikäärmeen kirkonkylän palokunnan alue kattaa myös Vakosuon, Piisaminmolon ja muutkin alueen ovat peninkulman säteellä kirkonkylän torilta. Tästä poikkeuksena palokunnan alue kattaa myös Pyllyn Pappilan. Tähän ratkaisuun päädytty, koska maisterinna Suu oli erityisen huolissaan sisarensa turvallisuudesta, sillä Pyllyn Pappila on yritetty polttaa kaksi kertaa pyllyläisten taistelevien ateistien toimesta.

Ei kommentteja: