tiistai 5. helmikuuta 2008

Ulkomaisista talousaatteista

Lovikäärmeen kylän asukkaat muistanevat taannoisen maatalousseuran tuoksinan, jossa tärkeää roolia näyttelivät ulkomaiset talousaatteet. Uutisia lukiessani mieleeni vaan juolahti, että ehkäpä kaikki kyläläiset eivät näitä tunteita kuumentavia ja siksi vahingollisia aatteita tunne. Siksipä päätin pyytää Lovikäärmeen Kylän Sanomia julkaisemaan lyhyen sepustukseni näistä aatteista.

Aloitan kirjoitelmani varoituksen sanalla: oppinsa hankkineet ja viisaatkin miehet kuten dipl. akr. Jemmari ja kapakoitsija W. Naksuli ovat joutuneet näiden ulkomaisten talousaatteiden huumaan. Siksi meidän yksinkertaisten on hyvä vain tietää suunnilleen mistä on kyse, mutta varoa uskomasta näihin aatteisiin ja pitää sydämemme palo kotilietemme vieressä.

Aikamme merkittävimmät ulkomaiset talousaatteet tulevat kaukaa, tiheästi asutusta maanosasta nimeltä Ehtoroova. Sen laitamilla mekin asumme. Siksi nämä aatteet tavoittavat meidät aina vähän myöhemmin. Ensiksi mainitsen vanhemman näistä talousaatteista. Näin siksi, ettei minua leimattaisi minkään aatteen kannattajaksi, koska minä en tahdo olla kuumentamassa kenenkään tunteita.

Vanhempi näistä kahdesta on nimeltään livistanismi. Sen kannattajat tahtovat olla vapaita ihmisiä, elikä livistää minne mielivät ja pitää rahan aina vain livistämässä käsistään ja livistämässä toisten käsistä heidän käsiinsä ja niin edelleen. Livistanismin kannattajan ajattelutapa ei ole kovin monimutkainen, se perustuu siihen, että kaikki liikkuva kiinnostaa ihmistä ja että ihminen pitää tämän liikunnan katselemisesta kunhan saa villahuovan, lämmintä ruokaa ja hopiaisen kynttelikön ratokseen. Ja voi hankkia uuden hopeisen kynttelikön kun kyllästyy vanhaan. Tämän aattteen perustajana mainitaan joskus A. Seppä Iso-Prinkkalasta, mutta tieto on tulkinnanvarainen.

Nuorempi aatteista usein nimetään kontunismiksi. Kontunisti tahtoo myös olla vapaa ihminen, mutta eri tavalla kuin livistanisti. Hän nimittäin soisi, että kaikki hänen konnuillaan ja muillakin maailman konnuilla olisivat yhtä vapaita. Kontunisti tahtoisi antaa kaikille saman verran, niin ettei kukaan jää paitsi. Hän myös tahtoisi kieltää ihmisiä omistamasta kontujansa niin että kaikki ihmiset lopulta omistaisivat kaikki konnut tai että kukaan ei omistaisi mitään kontua. Tämäkin on tulkinnanvaraista. Kontunismin perusti Kaarlo Maaksamaa Kaskas-nimisestä maasta, joka sijaitsee aika kaukana meidän maastamme. Jostakin syystä työmiehet tykkäävät kovasti kontunismista, mutta se johtuu siitä, että he ovat tottuneet asumaan vuokralla, ja toivovat, että muutkin rupeaisivat tälle tavalle. Mutta minä sanon: kukin tyylillään!

Näistä lyhyistä selonteoistani lukijat varmaankin huomasivat, että kyseessä ovat varsin huvittavat aatteet. Meidän tavallisten ihmisten ei onneksi tarvitse tietää näistä aatteista tämän enempää. Tämänkin tekstin laadin siksi, etteivät Lovikäärmeen tavalliset asukkaat kokisi ulkopuolisuutta yhä vaikeammaksi menevän sanomalehtikielen edessä ja että he voisivat iltakaljoja juodessaan pelata vaikkapa seurapeliä, jossa voisivat arvuutella kuka paikkakunnan silmäätekevistä on livistanisti ja kuka kontunisti.

Kunnioittaen
Lovikäärmeen ainoa Professori, oppinut Teoloogi
Anttu Kyhdeenius

Ei kommentteja: