maanantai 11. helmikuuta 2008

Kyläläisiä: nimismies Tanteri Palkio


Kyläläisiä esittelevällä palstallamme on tullut aika siirtyä paikkakunnan vaikuttajiin, esiteltyämme jo kaksi rouvaa Suun merkittävästä suvusta ja rakastetun puoskarimme A. Massun. Itseoikeutetulla neljännellä sijalla siis paistatelkoon Lovikäärmeen kylän Hyvä ja Oikeamielinen nimismies Tanteri Palkio, joka ei viinaan koske eikä naisia vikittele.

Palkioiden taustaa

Palkiot ovat jo monen sukupolven ajan kuuluneet Lovikäärmeen maanviljelyseliittiin. Kävi kuitenkin niin, että sata viisikymmentä vuotta sitten suuressa Loven sodassa heidän tiluksensa jäivät peljätyn Rättämän pitäjän puolelle. Sittemmin Rättämä hajosi sisäpoliittisen kahnauksen seurauksena kolmeksi kyläksi, joilla kullakin on pala Palkion tilaa: Lipilaari, Noovossipirssi ja Heilimö. Nimismiehemme Palkio on kotoisin Lipilaarista, mutta kuuluu siis Lovikäärmeen alkuperäisiin Palkioihin.

Hymiökratismi ja Tanteri Palkio

Jo nuorena lipilaarilaisena nimismies Palkio kiinnostui politiikasta. Hän istui Lipilaarin kunnanvaltuustossa salin oikealla puolella jo nuorena. Hän tutustui ulkomaisiin talousaatteisiin, muihinkin kuin tässä lehdessä on esitetty. Laajan kielitaitonsa vuoksi hän perehtyi esimerkiksi hymiökratismiin, maanviljelyksessä suosittuun iloiseen talousaatteeseen. Se kehotti maanviljelijöitä lisääntymään, olemaan hedelmällisiä ja puskemaan runsaasti kauraa laareihin. Tärkeää aatteen kannalta oli hokema "anna hymyn levitä". Hymiökratistien mukaan vapaa hymyily vaikuttaa kasvattavasti koko maailman onnellisuuteen.

Nimismies Palkio ei koskaan itse ole antautunut lisääntymisen tielle, eikä kokenut myöskään maanviljelijän tietä omakseen - niin paljon kuin maataviljelevään luokkaan uskoo tänäkin päivänä. Mutta nuori Tanteri valitsi hymyn tien, ja tykkäsi hymyillä etupäässä tärkeille herroille. Se kuuluisa Palkion hymy, jota me kyläläiset leikillisesti "Halkioksi" nimitämme, kuljetti vähän yli kaksikymmenvuotiaan Palkion Lipilaarista Lovikäärmeeseen.

Oikotie nimismieheksi

Nuori Tanteri Palkio hellytti hymyllään ja poikamaisuudellaan Lovikäärmeen hallitsevan miesluokan. Kun demokraattisuus ei vielä pari vuosikymmentä sitten kylällämme vallinnut, käytti Palkio valtaannousuunsa häikäilemättömiä, ettenkö sanoisi: naisellisia keinoja. Tämä kuitenkin teki suuren vaikutuksen Lovikäärmeen silloiseen patriarkaattiin, ja monen rakastama Palkio nousikin valtuustoon ja sai pian turvallisen nimismiehen viran.

Virkansa turvin Palkio mylläytti koko Lovikäärmeen poliittisen elämän käyttäen valtaansa ja hymyään demokratian ajamiseen. Tällä hän varmisti rakkaan maamiesluokkansa valtaannousun. Tosin Lovikäärmeen maatalousluokan valta on jäänyt varsin ohueksi, kun sitä ei viljelijä Jemmarin paon jälkeen mainittavasti ole. Mutta sallivalle Palkiolle on kelvannut myös Lovikäärmeen työväestö ja raittiusseuran väki.

Oikeiden asioiden mies

Nimismies Palkio tunnetaan Lovikäärmeessä jylhänä oikeiden asioiden ajajana. Hän on ottanut ankaran maltillisesti kantaa taannoiseen viinasotaamme - yllättäen Palkio kääntyi kannattamaan Lotkorin keritsimien aukiolon vapauttamista, koska häntä ei huvita rämpiä pontikkapannujen perässä sankoissa metsissämme. Valitettavasti Palkio on
tähänkin puuhaan joutunut ja tiemmä pontikka on hänellekin maistunut; näin tietää kertoa Lovikäärmeen Kylän Sanomain sankarireportteli Ella Suu. Oheisessa kuvassa Lovikäärmeen raittiusseuran paramilitaristinen siipi poseeraa samassa kuvassa Palkion kanssa, Palkio kolmantena vasemmalta.

Lovikäärmeen Kylän Sanomat
paneutuu edelleen seuraamaan viinasodan uusia käänteitä, joista merkittävin on nimismiehen ja paikallisen sanomalehden suhde - Palkio ei tähän juttusarjaan suostunut haastateltavaksi ja siksi toimittajan piti kehitellä koko juttu ihan itse.

Kyläläisten mietteitä nimismies Palkiosta:

"Nuori hompsantuuteli tuo vasta on, eikä mitään hajua miten pitäjää pidetään. Entiset vallat kyllä voittaa nämä nykyiset." - Lovikäärmeen valtuuston emeritus-presidentti Voltja Lotkor II Melankolli

"Tuo Palkio on tuonut ison pettymyksen raittiusseuralle, näillä viimeaikaisilla. Mutta kun miehen on joka suuntaan hymyiltävä, niin tässähän sen näkee, mitä sellasesta seuraa. Ei suoraselkäisyyttä." - Raittiusseuran paramilitaristisen siiven nimettömänä pysyttelevä aseidenhankkijatar

"Rehti ja hyvä mies, ystävällinenkin. Toi meille äänestykset ja vapautti pubin. Vaikka onkin tosi jeesmies, niin on se silti ihan jees mieheksi." - pokeriporukan Santtu, Klemetti, Matias-Juho ja Mööpeli-Monni

"Minä joskus tuon Tanterin vaimoksi pyrin... Oi niitä aikoja. Minä olin kylän halutuin hellu eikä Tanterille ees suukko maistunut. Ja minä en sitä häpeä, kyllä aikamiehen on hävettävä kun ei neito kelpaa." - Saara Kissanmatti, Lovikäärmeen kauneuskuningatar yhdeksäntoista vuoden takaa, nykyinen suurtalousemäntä

Ei kommentteja: