maanantai 18. helmikuuta 2008

Paikallisen kirjapainon ensimmäinen uutuusteos


Lovikäärmeen viestintä Oy on julkaissut ensimmäisen kirjallisen painotuotteensa. Kyseessä on seelantilaiskirjailija Kana Jausteenin tunnettu romaani Tympeys ja harhaluulo. Siitä on laatinut uuden lovenkielisen käännöksen paikallinen kääntäjäneromme Molli-Atti Sonnimus.

Maailmankirjallisuuden klassikko

Kana Jausteen asui ja vaikutti Seelannissa kauan sitten, kun naisten vaikutusmahdollisuudet olivat kapeat ja aatelisperheiden tyttäret olivat lähinnä kauppatavaraa naimamarkkinoilla. Jausteenin kuvaamassa yhteisössä kaikki naimakauppoihin liittyvä määrittää nuorten elämää. Tämä näkyy jo Tympeyden ja harhaluulon ensimmäiseltä riviltä, joka on maailmankirjallisuuden merkittävimpiä romaanin avauksia: "On yleisesti tunnettu totuus, että naimaton varakas mies tarvitsee välttämättä rinnalleen vaimon." Ja näinhän asia tosiaan on, kuten me täällä Lovikäärmeessäkin tiedämme.

Sievä ja näpäkkä Ellu Pelletti ja ronski ja jäyhä Vissi-Viljami Tärkky ovat Tympeyden ja harhaluulon tärkeimmät henkilöt. Heidän kauttaan kirjailija johdattaa lukijansa kiinnostavaan henkilögalleriaan, jossa jokaisella on tähtäimessä naimakauppa. Ellu Pelletin sisarparvi pariutuu ja toisinaan eroaakin kurjasti menneiden morsiamenryöstöjen jälkeen. Samoin toimii rikkaan herra Tärkyn lähipiiri. Tärkky on kuitenkin pysytellyt naimattomana pitkään - eikä ihmekään, koska komeudestaan ja varakkuudestaan huolimatta mies on vakavamielinen, tympeä ja epäkohtelias. Ellu Pelletti taas on miellyttävämpi henkilö, mutta ehkäpä terävä-älyisyytensä takia hän ei ole kelvannut yhdellekään poikamiehelle.

Varoitus! Tässä kappaleessa arvostelija tekee juonipaljastuksia!


Arvostelijan velvollisuus tällaisen romaanin yhteydessä on kertoa juoni lukijoille, koska kaikki jo tietävät sen kuitenkin. Ellu Pelletti ja herra Tärkky kiertelevät ja kaartelevat toisiaan, suuttuvat toisilleen, ajattelevat toisiaan lakkaamatta. Mutta käykin niin, että herra Tärkky paljastuu läpeensä tympeäksi tyypiksi, jolla ei ole aikomustakaan naida Pelletin Ellua. Ellun terävä äly taas pettää pahan kerran kun hän antautuu harhaluulon valtaan. Tyttöparka kuvittelee, että herra Tärkky on ihastunut häneen. Koko avioliitto menee mönkään, herra Tärkky ei saa vaimoa eikä Ellu Pelletti pääse avioon ja jää höperön äitinsä omaishoitajaksi.

Tympeys ja harhaluulo on varsin nautittava, hauska ja opettavainen romaani meille lovikäärmeeläisille. Meilläkin on naimattomia tyttäriä, köyhtyvää aatelia ja ökyrikkaita, tympeitä poikamiehiä kylä väärällään. Kyllä itse kunkin vanhemman on syytä tutustua Jausteenin klassikkoromaaniin ja pohtia vakavasti kenenkä yrmyniskan kanssa tyttäremme elättelevät harhaluulojaan.

Jausteenin romaani muodostaakin loistavan alun Lovikäärmeen aloittelevan kustannusliikkeen toiminnalle. Ehkäpä pian saamme luettavaksi myös paikallisten kirjalijoiden laadukkaita, ajankohtaisia ja koskettavia teoksia.

kulttuuritoimittaja Pytty Vilhelmi Soon

Ei kommentteja: